Wie organiseert de uitvaart?

Als een familielid overlijdt komen er in korte tijd – naast allerlei emoties – veel praktische zaken op nabestaanden af. Voorop staat dat er op een passende en troostende manier afscheid kan worden genomen. Maar hoe doe je dat in een tijd die juist zo overweldigend en hectisch kan zijn? En hoe weet je wie jou en je familie het best kan bijstaan in het organiseren van de uitvaart? Ik sprak met Elise Alders en Martine Klumper van hart & ziel uitvaarten, en vroeg het hen.

"Neem vooral de ruimte om je af te vragen wat en wie jou het best kan helpen", adviseert Elise. "Laat je niet opjagen en luister naar je eigen gevoel. Er is echt tijd om een keuze te maken. En ook als je al gekozen hebt en snel merkt dat het niet klopt, voel je dan vrij om alsnog over te stappen naar een ander." "Het gaat erom dat je het gevoel hebt dat degene jou begrijpt en jou kan helpen”, haakt Martine in. “Je kunt een afscheid maar één keer doen. Om vooraf een beeld te krijgen kan het helpen om websites van uitvaartverzorgers te bekijken. Er zijn ook mensen die ons eerst eens bellen om kennis te maken en even een stem te horen."

Elise: "Het hangt natuurlijk van de situatie af hoeveel tijd er is om je te oriënteren en helder te krijgen wat jij en je familie belangrijk vinden. Het komt ook voor dat degene die zal gaan overlijden zelf keuzes maakt. Vooraf afspreken met een uitvaartbegeleider is een prettige manier om vrijblijvend je wensen en de werkwijze in kaart te brengen." Martine: "En waar en hoe je ook verzekerd bent, je mag altijd zelf een uitvaartverzorger kiezen. Meestal komt het geld uit de polis gewoon vrij. Wij nemen vaak samen met nabestaanden de polis door. Zo nodig plegen we een telefoontje met de verzekeraar als we niet helemaal zeker weten of de verzekeraar volledig uitkeert. Mocht dat niet zo zijn, dan overleggen we dat met de nabestaanden. Zij kunnen dan weloverwogen kiezen wie de uitvaart zal verzorgen." 

"Bij de één past een meer formeel afscheid, een ander wil graag meer persoonlijke aandacht en creatieve oplossingen die aansluiten bij de specifieke wensen en het budget van de familie." Elise: "Het één is niet beter dan het andere, het moet gewoon kloppen. Het moet aansluiten bij wie de overledene was en hoe de familie het afscheid wil organiseren."

Dit artikel verscheen eerder in stadsglossy HRLM, waar we iedere editie een pagina over afscheid vullen. Meer weten over HRLM, klik dan hier.

Terug naar overzicht