Rouwstoet

Iedereen heeft er wel eens één gezien of misschien zelf aan deelgenomen: een rouwstoet. Een verlengde, zwarte of grijze auto met daarin de kist, gevolgd door enkele auto’s met familie of vrienden. “Toch zijn er tal van andere mogelijkheden”, zegt Martine Klumper van hart & ziel uitvaarten. “Inderdaad”, vervolgt haar collega Elise Alders, “in principe is alles mogelijk, zolang je je aan de verkeersregels houdt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de overledene met eigen auto naar de laatste rustplaats te brengen.” 

Maar er is nog meer mogelijk, bijvoorbeeld per fiets. “Er is een fietskar te huur”, geeft Martine aan, “speciaal op maat gemaakt, zodat er goed een kist op past. De kar kan achter elke dames- of herenfiets worden bevestigd. Voor de echte fietsliefhebber is dat een mooie manier om naar de begraafplaats of het crematorium te worden gebracht.” “Maar”, vervolgt Elise, “er zijn ook kleine of grote uitvaartbussen, waar nabestaanden samen met de kist in kunnen reizen. En er zijn allerlei oldtimer-rouwwagens, motor met zijspan, de rouwcaravan of – zoals vroeger veel gedaan werd – een koets met paarden. Zelfs lopen behoort soms tot de mogelijkheden. 

Zoals gezegd, alles is mogelijk, als de verkeersregels maar in acht worden genomen.” “Precies”, vult Martine aan, “er zijn een aantal regels voor een gemotoriseerde rouwstoet. Zowel de rouwauto als de volgauto’s hebben bijvoorbeeld twee duidelijk zichtbare vlaggen, elk aan een kant. Op een gelijkwaardige kruising word je als verkeersdeelnemer geacht de rouwstoet niet te onderbreken. Maar ook als je in een rouwstoet rijdt, mag je niet door rood rijden.” “Er is veel mogelijk”, zegt Elise tot slot. “Wij adviseren mensen graag over de verschillende soorten rouwvervoer en wanneer het budget beperkt is valt daar zeker op te besparen.”

Dit artikel verscheen eerder in stadsglossy HRLM, waar we iedere editie een pagina over afscheid vullen. Meer weten over HRLM, klik dan hier.

Terug naar overzicht