wat komt er op u af?

Als een naaste overlijdt, komen er veel dingen op u af. Maar alles kan even wachten. Neem gerust nog even tijd om met uw dierbare te zijn. Zolang u daar behoefte aan heeft. Wanneer u er klaar voor bent, helpen we met het regelen van praktische zaken. En we vertellen u welke mogelijkheden er zijn om een afscheid te organiseren.

de eerste stap: contact opnemen

Als iemand overlijdt, is het eerste wat u doet contact opnemen met de aangewezen personen en instanties. Wanneer iemand thuis is overleden, moet u de huisarts bellen. Bij overlijden in een ziekenhuis of verzorgingshuis is de behandelend arts uw eerste aanspreekpunt. Is het overlijden veroorzaakt door een ongeluk? Dan dient u tevens contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij. Wanneer iemand op reis is overleden, is het van belang de alarmcentrale van de reisverzekering te bellen. 

Bel bovendien in alle gevallen met een uitvaartverzorger. hart & ziel is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar: 023-8200920.

begraven of cremeren

De keuze tussen begraven of cremeren is zeer persoonlijk. Daarnaast kunnen ook financiële overwegingen meespelen. De keuze tussen begraven en cremeren heeft invloed op de totale uitvaartkosten. Welke keuze u ook maakt, we helpen u graag een afscheid te organiseren dat recht doet aan de overledene.  

verzorgen en opbaren 

Ook de keuze met betrekking tot verzorgen en opbaren is helemaal aan u. Zo kunt u ervoor kiezen uw dierbare thuis op te opbaren of op een andere locatie. Thuis is vertrouwd en geeft u de kans om op uw eigen manier en moment afscheid te nemen, met of zonder bezoek. Kiest u voor een thuisopbaring? Dan komen we elke dag even langs voor controle en om de dingen te bespreken die we moeten regelen. Wanneer u de opbaring graag ergens anders wilt, zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. We leggen u graag uit welke dat zijn. Geen opbaring is natuurlijk ook mogelijk.

kaarten en bloemen

Tijdens het eerste gesprek bespreken we of er rouwkaarten verstuurd worden en of u een advertentie in een krant wilt plaatsen. We kunnen u voorbeelden van kaarten laten zien, maar als u liever de rouwkaart zelf wilt ontwerpen, kan dat natuurlijk ook. We kunnen ook een kaart ontwerpen op basis van een foto, tekening of een schilderij. 

Op het gebied van bloemen en rouwboeketten is er veel mogelijk. Bloemen op een uitvaart hoeven bijvoorbeeld niet altijd in de vorm van een krans of stuk op de kist te zijn. Misschien houdt u meer van (zelfgeplukte) veldbloemen in vazen? Eventueel kunnen we u doorverwijzen naar een fijne bloemist met wie wij al langere tijd prettig samenwerken. Maar u kunt natuurlijk ook met uw eigen bloemist bespreken welke mogelijkheden er zijn.

locatie en catering

Zowel de ceremonie als de condoleance kan op allerlei plaatsen plaatsvinden. De kerk, het uitvaartcentrum en het crematorium zijn bekende locaties die beschikken over veel voorzieningen. Maar als het past bij de overledene, kunt u ook kiezen voor andere, meer bijzondere locaties. Denk bijvoorbeeld aan een strandtent, stamkroeg of sportvereniging. Ook voor de catering bent u vrij om te kiezen. Zolang het maar goed voelt en bij u past. Gaat u voor de traditionele combinatie van koffie en cake, of passen bier en bitterballen toch beter bij degene van wie het leven wordt herdacht? We denken graag met u mee.

kosten begrafenis en crematie

Wat er allemaal mogelijk is, hangt deels af van het beschikbare budget. Hoe uitgebreider de uitvaart, hoe hoger de kosten zullen zijn. Keuzes die de uiteindelijke kosten bepalen zijn bijvoorbeeld het gebruik van een rouwauto en volgauto's, het plaatsen van een advertentie in een landelijk of lokaal dagblad, het gebruik van een uitvaartcentrum, en de gekozen afscheidslocatie en catering. Toch hoeft een uitvaart niet de hoofdprijs te kosten. Ook met een klein budget kunnen we samen met u een mooie uitvaart regelen. De meeste uitvaarten kosten tussen de € 4.000 en € 9.000. Lees hier meer over uitvaartkosten, tarieven en uitvaartverzekeringen.