tips om te besparen

Een uitvaart is niet goedkoop. En, heel eerlijk, echt goedkoop wordt het niet. Er zijn onderdelen waar je op kunt besparen. Het vergt wel creativiteit en organisatievermogen. Hieronder geven we tips:

thuis opbaren in plaats van een uitvaartcentrum
Als iemand ook thuis is overleden dan hoeft de overledene ook niet vervoerd naar het uitvaartcentrum. Thuis opbaren is daarnaast intiemer en persoonlijker.

mailen en social media
Mail de kaart, dat scheelt drukkosten en porti. Ook het tijdstip dat iedereen het bericht ontvangt heb je meer in de hand. Daarnaast kan social media worden ingezet om het overlijden bekend te maken. Een advertentie in een landelijke dagblad kost gauw €1.500,-.

maak zelf de kist
Op internet zijn tal van voorbeelden te vinden. Je kunt gebruikt hout gebruiken. Of wikkel iemand in doeken. Van oude doeken en kleding kun je zelf een wade maken. Maak dan van een hout of takken een plank om de overleden op te leggen en te kunnen dragen.

houd de ceremonie thuis
Thuis kost niets. Is er thuis echt geen ruimte, dan kun je voor een klein bedrag terecht bij een vereniging of buurthuis. Vraag of je zelf hapjes en drankjes mag meenemen.

ga naar buiten
Houd een kleine ceremonie rondom het graf of zoek een open plek in bos of duin om de ceremonie te houden. Houdt wel de regels in de gaten die gelden voor het gebied.

zeg JA! tegen hulp
Maak gebruik van de talenten van mensen om je heen. De een kan goed taarten bakken, de ander is een organisatietalent en er is vaak ook een creativeling in familie- of vriendenkring te vinden. 

bloemen uit eigen tuin of iedereen een
In plaats van een bloemstuk van een bloemist kun je van bloemen en groen uit eigen tuin een stuk voor op de kist maken. Of vraag alle genodigden een onverpakte bloem mee te nemen die samen een groot boeket vormen.

gebruik je eigen auto om de kist te vervoeren
Dat mag. Of gebruik een auto, busje of camper van vrienden.

vergelijk prijzen
De kosten van cremeren en begraven verschillen per locatie. Als de ceremonie op een andere plek gehouden wordt en je bent niet gehecht aan een crematorium of begraafplaats, dan kan het vergelijken lonen.

geld
Mochten er niet voldoende middelen zijn, vraag mensen om een bijdrage. Een kleine tegemoetkoming in de kosten, eventueel in plaats van bloemen of een kaart. Of nodig alle genodigden na afloop van de ceremonie uit in het café en laat iedereen zelf voor een drankje betalen. Dat zal iederen begrijpen. En bedenk: geld maakt een uitvaart niet mooier, aandacht en liefde wel.

diy
Een uitvaartbegeleider hoeft niet, alles zelf doen kan ook. Misschien is er iemand in de familie of vriendenkring die goed kan organiseren en een beetje stressbestendig is? Iemand met oog voor detail en gevoel over hoe je afscheidnemen kunt vormgeven? Mochten er specifieke vragen zijn of is er alleen hulp op deelgebieden nodig, ook daarvoor kunnen wij van dienst zijn. Je mag ons altijd bellen: 023-8200920. We werken ook op uurbasis.