home

uitvaart regelen

wensen & mogelijkhedennu & straksbegraven & cremerenverzorgen & opbarenkaarten & bloemenkoffie & cakekosten & verzekeringen

wie zijn wij

elise & martinepers & publiciteitcolumn in HRLM

nu al iets regelen

stilstaan & vooruitkijken

ideeën opdoen

inspiratie & ideeënrituelen & religiestilstaan & vierenthuis & op het strandbeeld & geluidbloemen & kaartenauto's & kistenas & urnentroost & herdenken

contact

column in HRLM

hart & ziel is de specialist in de vaste rubriek Afscheid in de Haarlemse stadglossy HRLM. Iedere editie haken we in op een thema, bijvoorbeeld het bespreekbaar maken van uitvaartwensen. Ook thema's als uitvaartverzekeringen, kinderen betrekken, spreken en troostende rituelen worden besproken. Af en toe delen we hier een column.


Sta eens stil bij uw uitvaart
Elise Alders en Martine Klumper verzorgen uitvaarten die zo dicht mogelijk bij de overledene en diens nabestaanden liggen. Elise: “We gaan elke uitvaart in met open vizier. We beginnen niet met een draaiboek: we kijken samen met de nabestaanden wat er op dat moment nodig is, waar ze juist dan behoefte aan hebben. We trekken een week lang intensief met de nabestaanden op en kijken zo of we iets kunnen vinden wat de uitvaart bijzonder kan maken. Onze stempel is de stempel van de overledene.” Martine: “Daarom vinden we het ook belangrijk dat mensen bij leven al nadenken over dood. Dat hoeft geen heel zwaar gesprek te zijn: je kunt ook onder het genot van een kop koffie of glas wijn bespreken hoe je je uitvaart voor je ziet.” Elise: “Het maken van een wilsbeschikking of codicil is daarvoor een uitkomst. Dan staat op papier wat iemand wil en kunnen de nabestaanden daar beter dat als leidraad gebruiken. Een voorbeeld van zo’n wilsbeschikking is te vinden op onze site, maar mensen kunnen ook een oriënterend gesprek met ons aanvragen. Nabestaanden hebben het bij het voorbereiden van de uitvaart immers al zwaar genoeg, zonder dat ze zich ook nog af hoeven vragen of ze wel de juiste keuzes hebben gemaakt.”
Tekst: HRLM

archief:
- HRLM 39
- HRLM 40
- HRLM 41
- HRLM 42
"Ik vind jullie 2 geweldige meiden. Wat komt er nog een hoop bij kijken om een uitvaart te organiseren die past bij het karakter van een overledene. Ik kende haar heel goed, ze zou het fantastisch hebben gevonden."
- Krista
dag en nacht bereikbaar: 023 - 82 00 920
hart & ziel uitvaarten • haarlem