afscheid ten tijde van corona

beperkingen en alternatieven 

Op deze pagina houden we de maatregelen bij die betrekking hebben op het regelen van uitvaarten. Houd in gedachten dat wat vandaag is toegestaan morgen kan veranderen. Daarnaast doen we een aantal suggesties om tóch samen afscheid te kunnen nemen, als samenkomen in grote groepen niet prettig voelt. 

maatregelen 

maatregelen van de overheid:

Tot 25 februari

  • Het advies om onderling afstand te houden is nog steeds van kracht, 1,5 meter geldt als veilige afstand
  • Coronatoegangsbewijzen zijn niet vereist voor uitvaartcentra met een horecafunctie of andere locaties waar een uitvaartplechtigheid plaatsvindt
  • Aanwezigen hebben zo veel mogelijk een vaste zitplaats
  • Wanneer de condoleance plaatsvindt in een horecalocatie gelden de regels voor de horeca en is een coronatoegangsbewijs vereist (vanaf 13 jaar)

Vanaf 25 februari wordt er verder versoepeld, bij uitvaarten minder dan 500 gasten hoeft er onderling geen afstand worden gehouden.  Een vaste zitplaats is niet meer nodig en er hoeft geen mondkapje te worden gedragen.

Maatregelen van begraafplaatsen, crematoria en uitvaartcentra kunnen per locatie verschillen en kunnen regelmatig aangepast worden. 

Lees hier de maatregelen van de Rijksoverheid.

suggesties voor alternatieve gebruiken mocht je het aantal bezoekers willen beperken

opbaren
In plaats van bezoek aan huis of in een uitvaartcentrum kun je foto’s of een filmpje maken en deze delen via internet. Verzorg eventueel een live verbinding via Skype zodat je met elkaar kunt praten. Via Skype kunnen tot 50 personen tegelijk meekijken. Via WhatsApp kun je met een groepsgesprek met maximaal 4 personen tegelijkertijd videobellen. 

uitvaart in besloten kring
Als de uitvaart in besloten kring plaatsvindt kun je:

  • Op de kaart aankondigen om op een later tijdstip een herdenkingsdienst te organiseren, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een grafmonument af of bij het uitstrooien van de as na een crematie
  • Een live-stream op internet regelen zodat de anderen de uitvaart live kunnen volgen. hart & ziel kan daarbij helpen
  • Degenen die er niet bij kunnen zijn, kun je vragen om op hetzelfde tijdstip dat de uitvaart plaatsvindt een kaarsje te branden, in gedachten bij de overledene te zijn of een bepaald muziekstuk op te zetten
  • Een pagina op Facebook of een bord op Pinterest maken waar familie en vrienden berichten en foto’s achter kunnen laten. Of maak een online herinneringsboek, door mensen uit te nodigen verhalen en foto's te delen. hart & ziel heeft hiervoor en beveiligde pagina
  • De namen van alle mensen die hadden willen komen op de kist schrijven of hang een slinger met alle foto's in de aula
  • Een plek in de open lucht, bijvoorbeeld op de begraafplaats i.p.v. in de aula gebruiken om bij elkaar te komen
  • Als je ervoor kiest om weinig mensen bij de uitvaart uit te nodigen kan het programma van sprekers en muziek losser opgezet worden. Iedereen kan om de beurt aan het woord komen, een kaarsje aansteken, de namen noemen van degenen die er niet bij kunnen zijn etc.